Cherry pie and a cup of joe

Här kommer ett tips på världens godaste paj enligt mig - körsbärspaj. Med inspiration från Twin Peaks Agent Cooper har körsbärspajen och det nattsvarta kaffet blivit en oslagbar tradition. Här kan man inte annat än att njuta!

Pajdeg

5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
200 g smör
0,5 dl vatten

Körsbärsfyllning

ca 600 g körsbär
2,5 dl strösocker
4 msk maizenamjöl
30 g smör
2 tsk pressad citron



1. Finfördela smöret i mjölet och sockret till en smulig massa. Tillsätt vattnet arbeta snabbt ihop en deg.
2. Tryck ut degen ca 2/3 av degen i en form med löstagbar kant. Ställ kallt i kylskåp. Kavla mellan plastfolie ut resten av degen till ett lock och lägg även det kallt.
3. Sätt ugnen på 225°.
4. Häll lagen från körsbären, ca 3 dl, i en kastrull. Tillsätt socker och maizena. Låt koka ihop till en klar och tjock kräm under omrörning. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronsaft, smör och körsbären, låt sedan svalna.
5. Gör hål i pajdegslocket med en äppelurkärnare. Spara de små rundlarna till dekoration.
6. Häll fyllningen i pajskalet. Lägg på locket och jämna till vid kanten. Lägg på de små rundlarna.
7. Grädda på nedersta falsen i ugnen 10 min, sänk temperaturen till 175° och grädda ytterligare 40 min. Flytta upp pajen de sista 5 minuterna om den verkar alltför blek.
8. Servera pajen lättvispad grädde eller vaniljsås.
Tips: Den kokta lagen från körsbären med socker och maizena blir till en ljuvlig kräm. Kan lätt omvandlas till en makalös marmelad!

RSS 2.0