Mashed potatoes

Ett härligt, fluffigt och vitt potatismos är enkelt att göra och ett måste på thanksgiving. Allt du behöver göra är att koka potatis som du sedan mosar lite, tar fram elvispen och börjar vispa. Tillsätt mjölk och smör enligt smak - men snåla inte! Vispa till ett vitt fluff.

Glutenfri brownie med vaniljglass och choklad

Vad kan vara bättre för en chokladälskare än en varm brownie med glass och smält choklad? - Ingenting. 
Det här receptet är väldigt enkelt då brownien är färdigköpt. Den är helt glutenfri, i märket Fria bröd och finns i frysdisken bland de glutenfria varorna. Brownien, eller kladdkakan är den ABSOLUT GODASTE CHOKLADKAKAN på marknaden. Det finns inte någon annan färdigköpt kaka som slår denna och för er som tål gluten - köp den här nästa gång, ni kommer INTE bli besvikna. 

Brownien är uppskuren i bitar och värmd i ugn tills den blivit varm och lite kladdig. Jag har smält vanlig blockchoklad i vattenbad och hällt över brownien och vaniljglassen. Hackad mandel eller hasselnöt är mycket gott att strö på. Njut av chokladfrestelsen!

Pannacotta med saffran

Här kommer ännu ett recept med min favoritkrydda - saffran!
Pannacotta må vara den enklaste och vanligaste efterätt men är fortfarande lika god. Kokt grädde är precis vad det låter, ganska mäktigt, och därför är det smart att tillsätta något syrligt som bär, lime eller citron. Detta recept är gott i vinterkylan och är mycket gott att serveras med björnbär eller passionsfrukt.

2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
½ g saffran
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
  • Lägg gelatinbladen i en skål med vatten i ca fem minuter
  • Koka upp grädde, saffran och  socker. Ta bort från plattan.
  • Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och blanda ner dem i grädden så de löses upp. Låt svalna och blanda ner vaniljsockret.
  • Häll upp i portionsformar och låt stå kallt i minst 3- 4 timmar. Toppa med björnbär eller passionsfrukt innan servering. 

Saffransbiskvier

Här kommer ett gott recept för alla er som gillar saffran. Passar perfekt till juletider då saffran har en stark och värmande karaktär. Mycket goda med mandel, vit choklad och den klassiska smörkrämen med smak av saffran.

Botten:
200 g mandelmassa
1 dl socker
1 äggvita

Smörkräm med saffran:
100 g smör
½ dl florsocker
½ g saffran
1 äggula

250 g vit choklad

  • Sätt ugnen på 175 g.
  • Riv mandelmassan, blanda med socker och rör ner äggvitan. Blanda ihop till en slät deg.
  • Klicka ut degen på ett bakplåtspapper på en plåt i små cirklar. Botten kommer flyta ut i ugnen. Grädda i ca tio min och lossna sedan bottnarna för att svalna.
  • Vispa samman smör, florsocker, saffran och äggula till en smet.
  • Vänd bottnarna upp och ned och bred på smörkrämen. Ställ i kylskåp i minst en timma.
  • Smält den vita chokladen i vattenbad, doppa biskvierna och ställ kallt i kylskåp.
  • Servera till eftermiddagsfikat - låt smörkärmen smälta i munnen och saffran värma själen.

Glutenfritt Bananbröd

Nu kan alla som inte tål gluten njuta av det godaste brödet som finns! Jag använde mig utav mitt förra bananbrödrecept för att baka detta utan gluten. Mjölet är utbytt mot mix och enbart yoghurt används. Jag tillsatte också ca en halv tesked kanel i detta bröd och det blev ett mycket gott resultat. Glutenfrimix kan vara otroligt jobbigt att arbeta med och det är jobbigt att knåda degen. Detta bröd är i det fall mycket bra, det är enkelt och du behöver bara röra ihop ingredienserna med en sked för att sedan hälla i en form.
Ett bröd väl värt att testa!
330 g fibermix och vanlig mix
2 tsk bikarbonat
½ tsk salt
2,5 dl banan
2 dl vaniljyoghurt

+ Valfritt:
½ tsk kanel
Havregryn
Linfrön
Nötter, tex pecan 
  • Mosa bananerna
  • Blanda de torra ingredienserna, rör i de mosade bananerna och tillsist yoghurten. Tillsätt extra mjöl när du blandar om så behövs
  • Grädda i ca 30 min i smörad och bröad form
  • Avnjut med smör, marmelad och ost! 


    Tips: Brödet går enkelt att förvandla till fikabröd med tillsatt hackad mörk choklad, nötter, farinsocker och kanel. 

Påskmiddag

En härlig vårtradition med choklad & marsipan
-Skål - Mateus
- Serveringsskål - Marimekko


- En lätt påsklunch är godast att avnjuta i havets tecken. Jag kör på skaldjur, tillbehör och en underbar fransk citronpaj som avslutning -



Räkor som man skalar själv är alltid godast
- Djuptallrik - Rörstrand


Pilgrimsmusslor stekta i smör och lätt kryddade med citronsalt och peppar. En underbar liten rätt att bjuda på till lunchen.
- Fat - Rörstrand



Grädde och rom på ägghalvor. Kan det bli mer påskigt? 
- Djuptallrik - Mateus




Rökt lax
- Serveringsfat - Rörstrand




Sill & Jansson, det svenska klassikerna
- Serveringsfat - Rörstrand
- Mattallrikar - Mateus




RSS 2.0