Banan & Kanelbröd

Här kommer ett recept på ett gott bröd jag provade att baka härom kvällen. Brödet påminner en aning om mjuk pepparkaka och smakar fantastiskt. Servera med marmelad och ost eller med smör som smälter till en kopp tea. Gott alternativ till scones!
80 g smält, avsvalnat smör
3 msk honung
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
2,5 tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
3 dl mosade bananer
Blanda ihop ingredienserna och till sist de mosade bananerna. Grädda i avlång form i 175 g 50-60 minuter.

Jordgubbstartelett

Gårdagskvällen avnjöts i sommarens toner. Kvällens dessert fann jag i en underbar liten kokbok från tidigt 90- tal med mängder av goda och kanske bortglömda recept. Jag beslöt mig för att baka en jordgubbstartelett med vitt vin. Resultatet blev en underbar blandning av jordgubbar, vitt vin och choklad. Jag tycker dock att krämen i mitten saknade funktion och var mest kletig. Skulle föreslå att man byter ut den mot en chokladkräm efter smak eller tillsätter lite smält choklad.

Deg:
175 g matfett
1 dl (85 g) socker
3 dl (180 g) vetemjöl
100 g ljus blockchoklad

Vaniljkräm:
2 ½ dl mjölk
2 äggulor
1 msk socker
1 msk florsocker
1 msk potatismjöl
2 tsk äkta vaniljsocker

½ liter jordgubbar

Gelatinglasyr:
7 gelatinblad
5 dl vatten
2 dl vit sirap
1 dl vitt vin
3 msk citronsaft
Sätt ugnen på 200 g. Smält smör till degen och rör i socker och vetemjöl. Arbeta till en deg och tryck ut i en form ca 28 cm. Grädda degen i 10 min och låt sedan svalna.
Smält chokladen i vattenbad och häll den i degskalet. Vispa samman mjölken, äggulorna, florsocker och potatismjöl i en kastrull, koka till första bubblan. Låt krämen svalna och tillsätt vaniljsockret. Häll vaniljkrämen i chokladpajskalet.
Rensa, skiva och lägg sedan jordbubbarna ovanpå vaniljkrämen. Blötlägg gelatinbladen i vattnet en stund. Krama ur vattnet och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör i sirapen, vinet och citronsaften. Häll gelatinglasyren över tarteletten och ställ kallt att stelna.
Servera med vitt vin och njut av sommaren som snart är här!

RSS 2.0