Thanksgiving - Cranberrysauce

Helt underbart enkel sås till kalkonen och mycket mer!

5 dl tranbär
2 dl socker
2 dl vatten

Låt koka ihop tills det blir en sås.

Thanksgiving - Sötpotatisgratäng med Marshmallows

En mycket ovanlig men god potatisgratäng som passar perfekt till kalkonen. Värd att prova!

Sötpotatisgratäng:
2 sötpotatisar
50 g smör
3/4 dl farinsocker
Marshmallows
Skär potatisen i ca 2 cm tjocka skivor och koka tills något överkokad. Smält smör och häll i en ugnsform. Skär potatisarna i mindre skivor och lägg i formen. Strö över socker, blanda om och toppa med marshmallows. Grädda i 175 g i ca 15-20 min.

Inte så vacker men ack så god!

Thanksgiving Kalkon - Stuffing

En dag sent har vi firat thanksgiving på vårt egna sätt. Har befunnit mig i köket sedan klockan tolv och arbetat med allt från kalkon till paj. Mycket hårt men roligt arbete avlönades med en mycket god middag i familjesällskap. Här kommer lite recept och inspiration!
Hoppas ni hade en trevlig dag!
Kalkonfyllning:
Fryst kalkon på 3-4 kg
Sallad
1 äpple
1 gul lök
Lever från kalkon
Timjan
Rosmarin
4 Hönsbuljongtärningar
150 g smör
4 dl vatten
Tänk på att fryst kalkon behöver 2 dagar att tina i kylskåp eller 1 dag i rumstemperatur.
Bryna hackad lök i en stekpanna och Skär sedan äpplet i bitar. Krydda löken lite med timjan, rosmarin, salt och peppar och blanda ihop med äppelbitarna. Hacka och använd gärna levern från kalkonen i fyllningen. Fyll kalkonen med fyllningen och lägg den på en plåt.
Smält smör, häll i vatten och buljongtärningar och pensla över kalkonen.
Ungsstek kalkonen i 175g i 45 minuter per kg tills kalkonen har fått mycket färg.
Servera gärna med följande förslag

Fransk citronpaj

I helgen hade vi en underbar fransk afton med god mat och dessert. Serverade en underbar citronpaj som jag verkligen rekomenderar. Här kommer receptet, ursprungligen från receptcentralen. 

Fransk citronpaj:
  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 1 ägg
  • 2 msk socker
  • 1 msk vatten
  • Fyllning
  • 3 äggulor
  • 5 msk socker
  • 1 ½ msk maizenastärkelse
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl pressad citron
  • rivet skal av 1 citroner
  • Maräng
  • 3 äggvitor
  • 1 ½ dl socker

Pajen klar att sättas in i ugnen.

Pajdeg:
Lägg  socker, tärnat smör, mjöl, vatten och ägg i en matberedare och kör till en smulig deg. Forma sedan degen till en boll, platta ut i plastfolie och lägg i kylen en timma. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga botten och förgrädda i 10-12 min. Sänk värmen till 175 grader.
Fyllning:
Vispa äggulor, socker och maizenastärkelse. Blanda i creme fraiche, citronsaft och skal. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 25 min.
Maräng:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker och vispa rejält. Bred marängen över citronpajen och grädda i 10 minuter tills pajen fått en gyllenbrun färg.

Servera kall och njut!

Glutenfri Hallonpaj & Latte

Avnjuter dagarna med underbara hallonpajer. Då vi har glutenallergiker i familjen gör jag pajen glutenfri. Lika god och bättre för magen!

PAJ:
3-4 dl hallon
1,5 dl glutenfri mix
1,5 socker
1,5 havregryn
125 g smör
Blanda ihop de torra varorna i en bunke. Lägg i smörbitar och blanda en smet med fingrar eller matberedare. Häll hallon i en pajform, sockra lite lätt och täck med smeten. Grädda i 225g i 30 min. Servera med vaniljvisp. 

LATTE:
Sätt på 2 koppar kaffe eller espresso. Värm ca en halv dl mjölk i en kopp eller glas och skumma den. Häll över kaffet i mitten av mjölken, häll i lite socker och toppa med kanel. Njut!

Pumpkin-creation

I Sverige ett tag. Har lämnat Mallorca för en tid vilket känns sorligt men också som att det är dags för något nytt. Blev chockad av kylan här men njuter av halloweenstämningen från träden och alla löv på marken. Ikväll skapar jag en pumpa. Har en underbar men konstig relation till dessa orangea konstverk vilka jag fullkomligt älskar. Så halloween, så mysigt! Karvade ur pumpatrådarna och kärnorna och skapade ett något sådär konstfullt ansikte.
Pumpan utan toppen, med köttet kvar
Trådar och kärnor urkarvade. Klar för dekorering.
Kärnorna är mycket goda att rosta i ugn med salt eller honung!
Min färdiga pumpa inför halloweenmiddagen imorgon. Har bjudit över tjejerna på en middag med en hösträtt och en fantastisk tårta vilket recept kommer upp snart. Sitter nu och väntar på bottnarna och luktar på den härliga chokladsmaken. Återkommer imorgon med mer recept. 
Happy Halloween-week!!

RSS 2.0